RUT/ROT-avdrag

RUT-avdrag och ROT-avdrag

En person får utnyttja 75.000 kronor i avdrag per år. Detta gäller sammanlagt för rut och rot, och handlar om själva arbetskostnaden. Om din faktura innehåller resa, material och hyra av utrustning får du betala fullt pris för dessa. När du nyttjar RUT- eller ROT-avdrag i samband med någon av de tjänster som vi på Nice Garden erbjuder, så sköter vi administrationen kring detta så att summan redan är avdragen från din faktura när du får den.

Underhåll av din utemiljö

RUT-avdrag

All typ av trädgårdsskötsel, stubbfräsning och trädfällning ger rätt till avdrag för hushållsnära tjänster (RUT-avdrag). RUT-avdraget innebär att du endast betalar 50% av arbetskostnaden på utfört arbete. Du som kund behöver inte ligga ute med pengar, utan avdraget görs direkt på fakturan. Som privatperson har du alltså möjlighet att nyttja RUT-avdrag för en rad av de tjänster vi tillhandahåller, om det sker på den tomt du äger.

Exempel på tjänster som omfattas av RUT-avdrag:

  • Häck- och gräsklippning samt krattning och ogräsrensning som utförs på tomt eller i trädgård i nära anslutning till bostaden.
  • Klippning av buskar, bevattning och gödning i samband med klippning och ogräsrensning, höstgrävning av land och omgrävning av kompost.
  • Arbetskostnad för bekämpning av mossa i gräsmatta, oavsett om mossan bekämpas för hand, med kemiska medel eller med maskin
  • Beskärning, fällning och borttagande av träd och buskar.
  • Röjning av sly, stubbfräsning och vedkapning.

Exempel på tjänster som inte omfattas av RUT-avdrag:

  • Trädgårdsdesign
  • Plantering
  • Anläggning av marksten eller trädgårdsmur

ROT-avdrag

Till skillnad från RUT-avdrag så kräver ROT-avdrag att personen som vill göra avdraget är skriven på fastigheten. ROT-avdrag kan utnyttjas för delar av arbetskostnaden kring vissa bygg- och snickeriarbeten som vi utför. Ett grundkrav för ROT-avdrag är att arbetet ska vara en ombyggnation, tillbyggnation eller renovering av en bostad som är äldre än 5 år. Vanligtvis får du ROT-avdrag för något typ av arbete som förbättra fastigheten, och i vissa fall för återställning. Du får däremot inget ROT-avdrag för nyskapande.

Du kan läsa om de fullständiga villkoren och reglerna för RUT- och ROT-avdrag på Skatteverkets hemsida. Hos Skatteverket kan du även ta reda på hur mycket avdrag du har nyttjat tidigare år samt hur mycket du har kvar att utnyttja.

ROT-avdrag

Ta första steget och boka in ett kostnadsfritt hembesök!

Ta första steget och boka in ett kostnadsfritt hembesök!

Kontakta oss

Telefon

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Integritetspolicy